De juiste maat bepalen (tip)


Voordat u een Fairfax Performance Singel aanschaft is het van belang dat u onderstaande goed doorleest. Mocht u hierna nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies.


Hoe weet ik of ik een "standard" of een "small" nodig heb ?

Fairfax Performance Singels zijn ontworpen om de druk te verminderen en maximale beweging mogelijk te maken. Hierbij is een verschil gebleken tussen smalle en brede paarden.


Bij een smal paard is de breedte tussen de benen 20 cm of minder.


Meet hiervoor de ruimte tussen de benen.
Onderstaande foto’s laten duidelijk het verschil zien in pasvorm tussen een "standard" en een "small" singel. De linker foto's laten een standaard Fairfax Performance Singel zien op een smal paard en bij de rechter foto's ziet u het zelfde paard met een smalle singel.
Welke lengte Fairfax Performance Dressuursingel moet ik hebben ?

Tijdens de ontwikkeling van de Fairfax Performance Singel is gebleken dat het van groot belang is om een zo lang mogelijke singel te gebruiken. Het beste resultaat werd verkregen als de gespen zo ver mogelijk van de ellebogen verwijderd zijn. Het is dus echt van belang dat de singel zo lang mogelijk is. 
Om de lengte van de singel te meten, neemt u de totale lengte van uw huidige singel + de ruimte links en rechts die nog over is om net onder het dekje uit te komen.
Onderstaande foto laat de optimale situatie zoals deze door Fairfax is aangemeten bij Olympisch kampioene Laura Bechtolsheimer.
Welke maat is de lengte maat van de Fairfax Performance Singel ?

De lengte van de singel zoals aangegeven is de maat gemeten van de gespen tot de gespen incusief de gespen, voor de totale lengte maat dient u hier 15 cm bij op te tellen om tot de uiteinde van de singel te komen.


Hoe strak moet ik aansingelen ?


De meest voorkomende fout bij het aansingelen is dat men veel te strak aansingelt. Bij zadelpassen komen we dit probleem dan ook zeer vaak tegen. Wanneer een paard te strak wordt aangesingeld, wordt de bewegingsvrijheid van het paard geblokkeerd en de rug overmatig belast. Het is natuurlijk heel lastig om aan te geven hoe strak de singel moet zitten, daarnaast is dit ook nog eens afhankelijk van de vorm van uw paard, een rond gevormd paard zal meer druk op de singel moeten hebben om het zadel op zijn plek te houden in vergelijking met een paard met een hoge schoft. 

Een veel gehoorde fout is dat men strak aansingelt om te voorkomen dat het zadel niet verschuift tijdens het opstijgen vanaf de grond. Het is echter ten alle tijde beter om uw paard te bestijgen vanaf een krukje o.i.d. omdat uit onderzoek is gebleken dat tijdens het opstijgen vanaf de grond veel te veel rotatiedruk op de rug van het paard ontstaat. Rotatiedruk is heel slecht voor de rug en werkt asymetrie in de hand, rotatiedruk moet dus altijd voorkomen worden.

Maar hoe strak moet het singel dan ? 
 
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u met zadel en al aan de zijkant van uw paard hangt. Het is echter aan te bevelen om zo aan te singelen dat u de grens net niet bereikt. U kunt dit het best proberen door stapje voor stapje naar de grens toe te werken. Zodra u het gevoel heeft dat u onvoldoende balans heeft dan heeft u de grens bereikt dan singelt u een gaatje strakker aan. Probeer het eens en u zult waarschijnlijk verbaasd zijn hoeveel losser de singel kan.

Let op, doe bovenstaande wel voorzichtig en met beleid.
Kan ik een Fairfax Performance Singel testen ?

Het is mogelijk om bij Ruitershop Pas de Deux in Katwijk een Fairfax Performance Singel te testen. Neem hiervoor contact op met de winkel.
Ruitershop Pas de Deux
Wassenaarseweg 87
2223 LA Katwijk

Tel.: 071 - 331 88 81

e-mail adres 
info@ruitershoppasdedeux.nl 
homepage 
www.ruitershoppasdedeux.nl